Marc Tooten en Leo De Neve

Marc Tooten, professor altviool aan het Lemmensinstituut in Leuven,  en Leo De Neve, zijn collega van het Antwerpse Conservatorium namen het peterschap van Altelier op zich. Zij staan jaarlijks mee op het podium tijdens Altelier’s januari concert.

 

Leo De Neve                                                       Marc Tooten

leo(2) marc

Leo De Neve studeerde (reeds op zeer jonge leeftijd) aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Kati Sebestyén en vervolmaakte zich daarna bij Bruno Giuranna in Berlijn en bij Ervin Schiffer in Tilburg. Gedurende 16 jaar was hij 1e Solo-altviool in de Filharmonie te Antwerpen en in de Munt te Brussel.

Als voorvechter van de altviool was hij de organisator van de “Dag van de Altviool” (in de Singel, 1996 en 1998). Ook is hij een constante bron van inspiratie voor hedendaagse componisten geworden, waarbij hij meerdere creaties (Fr. Celis, W. Henderickx,…) voor altviool speelde en opnames maakte bij: Marco Polo, Naxos, Vox Temporis, Megadisc, Phaedra, MDG, …. Momenteel is Leo De Neve lid van het “Spiegel String Quartet” (in “Residentie – Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen”) en het „Arpae Ensemble?. Daarmee concerteert hij in binnen- en buitenland, waarbij naast het grote repertoire ook het eigen patrimonium een belangrijke plaats inneemt. Tevens is hij docent „altviool? en coördinator „lage strijkers? aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen waar hij zijn kennis en ervaring als solist, kamer- en orkestmusicus graag ten dienste stelt van jonge aankomende musici.

 
Marc Tooten is behalve aanvoerder-solist van het Brabants Orkest Eindhoven ook docent altviool en kamermuziek aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Maastricht. Voorheen was hij aanvoerder bij de kamerorkesten I Fiamminghi (1979-1996) en Beethoven Academie (1996-2006). Met beide orkesten trad hij verschillende malen op als solist, o.a. o.l.v. Reinbert de Leeuw en Christopher Hogwood.

Marc Tooten wordt vaak gevraagd voor belangrijke kamermuziekfestivals. De voorbije jaren speelde hij in The Music Festival of the Hamptons (USA), Kammermusikfest Kloster Kamp (Deutschland), Music Festival Bratislava (Roemenië), Pietrasanta in Concerto (Italië) en het International Music Festival Veracruz (Mexico). Zijn kamermuziekpartners waren onder andere violiste Elisabeth Kufferath (concertmeester Bamberg Symphoniker), cellist Alexander Hülshoff (professor Duisburg), violist Radoslaw Szulc (concertmeester Bayerischen Rundfunk), violist Serban Lupu (professor University of Illinois), pianiste Luiza Borac (Music Award BBC 2007) ea…