Lier is ongetwijfeld de Vlaamse stad met het grootste aantal jonge altviolisten. En niet toevallig.

 

ALTELIER, opgericht in 2008 in Lier en met zetel in Den Bril, is een van de weinige pedagogische projecten ter wereld die zich exclusief toeleggen op de altviool. Leraar Wim de Cock vormt er een 60-tal enthousiaste altviolisten tussen 4 en 20 jaar oud. Leo De Neve en Marc Toten, twee autoriteiten in het Vlaamse altvioollandschap, zijn de geëngageerde peters van het “Atelier voor Altviolisten Lier”. Een enthousiast team ouders ondersteunt de werking van de vzw.

 

ALTELIER is niet zomaar een muziekopleiding, maar één met een heel eigen pedagogisch concept. De leerlingen worden reeds op zeer jonge leeftijd in contact gebracht met het instrument en de muziek. We zien dan ook prachtige resultaten op het vlak van de muziek die ze brengen maar ook en niet in het minst op het vlak van hun persoonlijke ontwikkeling.
De basisfilosofie van ALTELIER is gebaseerd op de befaamde ‘moedertaalmethode’ (beter gekend als de “Suzuki-methode’) . De speelse manier waarop een kind de moedertaal leert door naar de ouders te luisteren en hen te imiteren staat hiervoor model. De methode gaat er van uit dat ieder kind op jonge leeftijd muziek kan leren maken. De kinderen worden gestimuleerd vertrouwen te hebben in eigen kunnen; er wordt een sterke basis gevormd van waaruit persoonlijke groei wordt bevorderd. Door dagelijks te oefenen, verwerven de kinderen als vanzelf een werkhouding en discipline die in hun verdere leven zeer waardevol zal blijken.

 

De kinderen leren niet alleen hun instrument bespelen, ze leren samenwerken in respect voor ieders bijdrage. Altviool spelen wordt een onvervangbaar sociaal gebeuren.

 

Ook de ouders spelen een belangrijke rol. Zij volgen mee de lessen, leren de beginselen van het altviool spelen en kunnen zo hun kind helpen waar nodig. Zo wordt de muziek naar het gezin gebracht, wordt de band ouder-kind versterkt en wordt het aanleren van een instrument voor elk kind een bijzonder prettige en uitdagende ervaring.
Leerlingen krijgen elke week een individuele les (30 min), groepsles op zaterdagochtend en een ritmeles; in het eerste jaar krijgen ook de ouders afzonderlijk les in groep.
Speelplezier is het belangrijkste, en het is zeker niet het basisopzet om van alle kinderen beroepsaltviolisten te maken. Als leerlingen begaafd zijn en de smaak te pakken hebben, worden ze uiteraard gestimuleerd om door te stromen naar hogere muziekstudies.
De ALTELIER leerlingen krijgen de kans om meerdere keren per jaar te concerteren. Jaarlijks wordt in de winter een groot concert georganiseerd in samenwerking met de peters. Het laatste weekend van het schooljaar is er de opendeur met eindejaarsconcerten. Tussendoor zijn er nog de soloconcerten en een klein aantal andere optredens. Tijdens één van de soloconcerten kan de leerling individueel optreden met pianobegeleiding.
Jaarlijks trekken de gezinnen in de zomervakantie op buitenlandse muziekstage.
Geïnteresseerd?

 

Elke zaterdagvoormiddag van de schoolkalender kan u met uw kind een kijkje komen nemen vanaf 9 uur in Den Bril te Lier. De jongste leerlingen starten vanaf 9u, de gevorderde leerlingen komen later op de ochtend aan bod.
U kan ook een kijkje nemen op www. Altelier.be of een mailtje sturen naar info@altelier.be